Domowe Soki i Nektary produkujemy ZAWSZE ze świeżych owoców WYŁĄCZNIE w okresie zbiorów.
To gwarantuje nam, że nasze soki mają zawsze smak i zapach, którego nigdy nie dałoby się uzyskać z owoców z przechowalni lub mrożonych.
Staramy się, by jabłka oraz inne owoce do produkcji naszych soków pochodziły ze sprawdzonych plantacji lub przydomowych ogrodów położonych z dala od ruchliwych tras. Najbardziej cenimy stare odmiany jabłoni m.in. Szara Reneta, Złota Reneta, Kronselska, Antonówka, Kosztela, Cesarz Wilhelm, Boiken, Piękna z Rept, Jonatan oraz Zimnoje Lemonnoje, gdyż są one uodpornione na wszelkie choroby, nie wymagają stosowania oprysków i wydają naturalne owoce.
Od 20 lat współpracujemy z tymi samymi sadownikami i gospodarzami m.in. w Tłokinii Kościelnej koło Kalisza, w Czempiniu oraz na Kujawach.
Nigdy nie nabywamy surowców z masowego skupu owoców i tej zasady się trzymamy bez wyjątków, gdyż zależy nam bardzo na znajomości źródła pochodzenia owoców, z których mamy tłoczyć nasz sok . Surowiec to dla nas kluczowy element w całej produkcji, naszym zdaniem najlepszy sok może być tylko z najlepszych owoców!
Bardzo ważnym czynnikiem – przy produkcji Domowych Soków i Nektarów – jest również czas dostarczenia owoców. Większość sadów jest w pobliżu naszej tłoczni i dostawa odbywa się niemal natychmiast. Transporty z sadów bardziej oddalonych są każdorazowo z nami uzgadniane, tak by owoce prosto z sadu trafiały do przerobu.
Dzięki unikalnej technologii stosowania prasy warstwowej oraz przekładek z wikliny i naturalnych włókien nasze Domowe Soki i Nektary – zachowują wszystkie składniki świeżych owoców. Pasteryzowane w odpowiedniej temperaturze utrzymują cenne witaminy.
Efektem naszych starań jest naturalny sok o wyjątkowym smaku i zapachu – słowem sok najwyższej jakości.
Staramy się nie poprawiać natury i pamiętać o tradycji wytwarzania soku w sposób domowy! Stąd też nazwa naszego soku – Domowy Sok Jabłkowy.